Jak jste na tom s hořčíkem ve vašem organismu?
Můžete mít krátkodobý nedostatek hořčíku!
Ve vypjatých situacích vaše tělo ztrácí hořčík rychleji, než ho stačíte doplňovat – trpíte krátkodobým nedostatkem hořčíku.
I krátkodobý nedostatek hořčíku přitom způsobuje nerovnováhu minerálů v těle a při delším výskytu může dokonce přispívat i ke vzniku civilizačních chorob.
Protože se hořčík podílí na procesech tvorby energie, můžete se také cítit unavení a nesoustředění. Měli byste proto obohatit svůj jídelníček a pitný režim a dlouhodobě vyrovnat hladinu hořčíku.
Jak jednoduše doplnit do stravy hořčík? Připravili jsme pro vás doporučení na základě vašich odpovědí.
Doporučení pro Vás
Vaše bolesti hlavy může způsobovat řada faktorů – od sedavého zaměstnání a stresu až po nedostatek hořčíku. Ten však snadno doplníte.
Tipy na uvolnění šíje: Při spánku si nedávejte pod hlavu mnoho polštářů. V práci seďte raději na tvrdší židli. Při práci na počítači se pravidelně protahujte. Vyhýbejte se průvanu a chladu. Dopřejte si čas od času masáž šíje – třeba od partnera.
- Zvyšte příjem hořčíku v potravinách a nápojích (viz seznam potravin podle obsahu hořčíku).
- Pravidelně cvičte protažení šíje, výsledek by se měl dostavit brzy.
Do svého jídelníčku byste měli zařadit potraviny bohaté na hořčík. Ty jsou obvykle velmi prospěšné pro celý organismus, budete tak jíst nejen vyváženěji, ale také zdravěji.
- Jezte více listové zeleniny, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.
- Nepravidelně může s doplněním hořčíku pomoct i hořká čokoláda.
Pro doplnění hořčíku vám doporučujeme zařadit do vašeho jídelníčku tyto potraviny
Hodnoty obsahu hořčíku jsou uvedené pro 100 g potraviny. Doporučená denní dávka hořčíku je 320 mg.
Para ořechy | 377.40 mg | |
Pistácie, pražené, solené | 119.90 mg | |
Chléb žitný | 40.60 mg | |
Pšeničná mouka, celozrnná | 138.30 mg |
* Obsah hořčíku ve 100 g
Co dalšího zjistila studie FN Hradec Králové a 1. LF Univerzity Karlovy (2013)?
- Hlavním důvodem nedostatku hořčíku je vysoká míra stresu a nesprávná životospráva
- Rok od roku se snižuje množství hořčíku přirozeně se vyskytujícího v potravinách
- Kvůli nesprávné životosprávě naše tělo navíc hořčík hůře vstřebává